Szynka w cieście
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-04-01 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Kawałek szynki przykryty płachtą z ciasta i zapieczony, charakterystyczny dla szynki, ciasto okrywające szynkę lekko brązowe, po zdjęciu okrywy z ciasta mięso jest rumiane i soczyste
Kształt:
Owalny, charakterystyczny dla tej części mięsa
Rozmiar:
Uzależniona od wagi tucznika. Średnio około 4-7 kg
Barwa:
Skórka szynki zarumieniona, na przekroju ciemnoróżowa
Konsystencja:
Sprężysta, soczysta
Smak:
Charakterystyczny dla mięsa pieczonego z wyraźnym posmakiem i zapachem czosnku z dodatkiem przypraw
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Przepis na szynkę w cieście pochodzi ze zbiorów rodzinnych i funkcjonuje w tej rodzinie od wielu lat. Szynkę tę przyrządzały gospodynie z rodu pochodzącego z Tarnopola. W ustnych przekazach otrzymywały go kolejne pokolenia.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl