Powiślańska śliwka w occie
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Warzywa i owoce W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Charakterystyczny dla owocu śliwki węgierki zwykłej.
Kształt:
Kształt owocu owalny o gładkiej, błyszczącej, lekko pomarszczonej skórce.
Rozmiar:
Od 2,5 cm do 5 cm długości i około 2,5 cm średnicy.
Barwa:
Barwa zewnętrzna – brązowa z odcieniem fioletu. Na przekroju od ciemnoróżowej do fioletowej.
Konsystencja:
Sprężysta.
Smak:
Charakterystyczny dla śliwki w occie, z wyraźnym posmakiem octu, goździków i imbiru.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
Intensywny rozwój sadownictwa na Dolnym Powiślu zaobserwowano już w drugiej połowie XIX wieku. Warunki klimatyczno-glebowe sprzyjały uprawie drzew owocowych, a sadowniczy charakter regionu został podtrzymany po 1945 roku przez funkcjonujący na ww. terenie zakład przetwórczy owoców i warzyw. Zakład ten w latach 50-tych XX wieku dokonał nowych nasadzeń drzew owocowych, w tym śliw.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:00 administrator gov.pl